Verslag van de Interne Competitieleider over 2018-2019 alsmede enige voorstellen.

 

Ook afgelopen jaar weer een vol programma. 36 keer competitieschaak, 8 keer Zomerschaak, 4 keer  Rapidschaak, 1 keer Kersttoernooi en 1 ALV, kortom in 50 van de 52 weken was er bij Chaturanga wat te beleven.

 

Het belangrijkste was natuurlijk onze interne competitie, zoals gebruikelijk gesplitst in 2 delen. In totaal 260 wedstrijden (in 18/19: 296), waarvan slechts 32 (is 12,3%) in remise eindigden (in 18/19 was het nog 12,5%).

In de najaarscompetitie werd Jasper Boonstra eerste, op slechts korte afstand gevolgd door Waldemar Moes en Jonathan van Nie. In de voorjaarcompetitie was Waldemar Moes eerste, op zeer ruime afstand gevolgd door Jonathan van Nie en Tobias Arnoldussen.

Volgens ons interne reglement werd Jonathan hiermee derde in het Algemeen Kampioenschap. Jasper en Waldemar streden om de eerste plaats. Na een remise in de eerste wedstrijd won Waldemar de tweede wedstrijd.

Eindstand: Eerste en Algemeen Kampioen Chaturanga 2018/2019: Waldemar Moes. Tweede: Jasper Boonstra, derde: Jonathan van Nie.

De complete uitslagen en standen zijn te vinden op onze website Chaturanga.nl.

 

Het kersttoernooi was gezellig en was door de deelname van jeugdleden opgesplitst in twee delen. Voor een uitvoerig verslag: zie onze website.

 

Het over 4 avonden verdeelde Rapid-kampioenschap kende een nieuwe opzet. Elke avond was er een standaard-rapid, een Chess960-rapid en een voorgiftschaak-rapid. De ontvangst was gemengd. Het aantal deelnemers was 22, opnieuw een daling t.o.v. eerdere jaren. Er werden slechts 64 wedstrijden gespeeld (17/18: 79 en 16/17: 87). We kunnen derhalve niet van een succes spreken. De nieuwe formule lijkt niet aan te slaan. Wellicht toch maar terug naar de oorspronkelijke formule.

De einduitslag: 1. Jelle Wierstra, 2. Jan Steevens, 3. Henny Heima.

De puntentelling bevoordeelt regelmatig aanwezig zijn. Dit blijkt wel uit de einduitslag, alledrie de winnaars waren alle 4 avonden aanwezig.

 

Tenslotte was er het Zomerschaak om de Max Bakkers-beker. Ondanks de gewijzigde locatie (de Geinschool, i.v.m. sluiting Buurthuis) viel de opkomst niet tegen. Gemiddeld waren er 7 partijen per avond (tegen 8 in 2018, 6 in 2017 en 7 in 2016). Er werd nog geëxperimenteerd met een mini-competitie voor drie personen in geval van een oneven aantal. Dit kan alleen als iedereen er mee instemt, maar bij het Zomerschaak gaat het er gemoedelijk aan toe. Al met al toch wel een geslaagd zomertoernooi.

Eindstand: 1. en winnaar Max Bakkers-beker: Jonathan van Nie, 2. Jan Steevens, 3. Egbert Hulsman.

 

Dan het komend jaar:

1. Voor het eerst in jaren is er weer een Zuidoost-toenooi. Hopelijk levert dat, behalve leuk schaken ook nog nieuwe leden op voor Chaturanga en Isolani.

2. Door het Zuidoost-toernooi zijn er slechts drie avonden beschikbaar voor onze rapid-competitie. Ik stel voor de oude formule (3 normale rapid-partijen per avond) maar weer op te pakken.

3. Ik stel voor het reglement op drie plaatsen te wijzigen: 1. Per seizoen (najaars- plus voorjaars-competitie) kan iemand slechts éénmaal oneven zijn (tenzij in geval van overmacht, dan beslist de wedstrijdleider). 2. Het oneven zijn levert dan wel een vol punt op (nu nog 2/3 punt). 3. Indien na de reguliere twee partijen om het Algemeen Kampioenschap de stand nog gelijk is, wordt de beslissing geforceerd door middel van een armageddon-partij (5 minuten voor wit, 4 minuten voor zwart, remise is voordeel voor zwart). Op dit moment geldt, dat er een onbepaald aantal snelschaak-partijen wordt gespeeld. Dit kan voor problemen met ons schema zorgen.

4. Derhalve verzoek ik de vergadering akkoord te gaan met de wijzigingen in het reglement en aan te geven hoe we de drie rapid-avonden moeten invullen.

 

Jelle Wierstra, interne competitieleider