Verslag van de Externe Competitieleider over 2018-2019

KNSB team
Dit seizoen was er sprake van een primeur. Naast de gebruikelijke SGA-competitie deden we dit jaar ook mee aan de KNSB competitie.
Vanaf dit seizoen is de KNSB-competitie namelijk ook uitgebreid van de vierde tot en met de zesde klasse. Officieel is dit nog een pilot maar naar alle waarschijnlijkheid blijven deze klassen ook bestaan na de pilotperiode.
Elke vereniging kon zich hierop inschrijven. Ook wij hadden interesse maar konden wij geen volledig team op de been brengen. Aangezien Isolani hetzelfde probleem had besloten wij en Isolani een gezamenlijk team op de been te brengen. Teamnaam van ons team is Zuid-Oost United.
Ons basisteam bestond uit: Waldemar, Pjotr, Jonathan, Almar(Isolani), Cees(Isolani), Maarten (Isolani), mij zelf en Jan Steevens. Verdere invallers waren onder andere Rafiek van Isolani, Henny, Bruno, Rene.
Rafiek had zich in eerste instantie als invaller opgegeven maar wou later als basisspeler fungeren. In goed overleg met Jan heeft Rafiek zijn plek later overgenomen.
Onze tegenstanders kwamen voornamelijk uit de Noord Hollandse schaakbond maar we troffen ook tegenstanders uit de SGS en ook de SGA.
Qua sterkte qua elo bevonden we ons in het tweede deel van de klasse(teams 6 tot en met 10). Degradatie afwenden was onze eerste taak.
Gelukkig hoefden we ons geen zorgen te maken en in 2019 wisten we al dat handhaven geen probleem zou zijn. Uiteindelijk zijn we geeindigd op een keurige vijfde plaats van de 10 teams die meededen.

SGA teams

Ons eerste team speelde zoals de laatste jaren in de eerste klasse. In vergelijk tot voorgaande jaren waren er geen uitgesproken ratingfavorieten. We hadden op voorhand dus kans om de klasse te winnen. We hebben echter hier en daar toch puntverlies geleden. Desondanks hadden we kans om in ronde 5 de koppositie over te nemen van Boven IJ 2. Dit was DE wedstrijd om het te doen. Helaas faalde wij die avond en verloren we de wedstrijd van Boven IJ 2 met 5-3. Boven IJ 2 werd uiteindelijk kampioen.
De laatste 2 wedstrijden wisten wel te winnen waardoor we uiteindelijk tweede werde in onze klasse. Volgens mij de hoogste klassering ooit maar het dus nog mooier gekund met een kampioensschap en promotie naar de hoofdklasse.

Het tweede team had zich in het seizoen 17-18 net gehandhaafd. Het zou dit seizoen wederom vechten worden tegen degradatie. Het team heeft zich meer dan kranig verweerd maar helaas was het dit jaar niet mogelijk om degradatie af te wenden.
 Door het vertrek van sterkhouders als Eduard Turfkruier en Jan Ashof hebben we wel een jasje uitgedaan dit seizoen. Beiden hadden mijn inziens grote stappen gemaakt en daarom is het extra zuur dat zij geen deel meer uitmaakten van het team. Last but not least uiteraard het treurige overlijden van Wim. Wim speelde met alle plezier mee en heeft nooit aangegeven niet mee te willen doen ondanks dat zijn gezondheid hard achteruit ging. Ook dit seizoen stelde hij zich weer beschikbaar zoals die vorige jaren. Zijn partij in de derde ronde was helaas zijn laatste wedstrijd voor Chaturanga uit bij Espion. Laten we erop houden dat hij in het harnas is gestorven. We hebben van je genoten Wim.


SGA cup

 

Dit jaar speelden we in de SGA in de 2e ronde(voorronde waren wij vrij) tegen Oosten Toren.
Deze wedstrijd eindigde in 2-2. Omdat we op de eerste drie borden 2-1 voor stonden plaatsten wij ons voor de volgende ronde. Daarin moesten we het opnemen tegen cupfighter ENPS. ENPS heeft al heel wat SGA-cups gewonnen de laatste jaren. Dit jaar wonnen ze niet de SGA-cup maar helaas konden wij het niet bolwerken tegen hen. Alleen Waldemar wist een halfje te scoren. Deze wedstrijden verloren we dus met 3,5-0,5
De opzet van de SGA cup zal veranderen komend seizoen. Er zijn nu drie soorten SGA beker competities waarin wij alle drie een team hebben opgegeven.
Goud (voor spelers hoger dan 1900)
Zilver (voor spelers tot 1900)
Brons (voor spelers tot 1600)

Ben benieuwd hoe dit experiment uitpakt van de SGA. Het is in ieder geval een leuk initiatief.

 

Rapid

Het competitiejaar van de SGA eindigde zoals gebruikelijk met de rapidcompetitie.
Ook dit jaar stelden wij onze locatie 1 avond ter beschikking. Ons team bestond uit Waldemar, Tobias, Jonathan, Pjotr en ik zei de gek. We waren met zijn vijfen maar het kwam heel goed uit omdat elke avond 1 iemand niet kon (drie voorronden + finaleavond). We waren ingedeeld in de eerste klasse maar eigenlijk hadden we op basis van de rating in de hoofdklasse geplaatst moeten worden. Onze gemiddelde rating was 1931 ipv 1913. Scheelt slechts 18 punten maar was in dit geval een groot verschil. Kortom we waren dus de favoriet. En wat is het toch heerlijk om de favorietenrol meer dan waar te maken. We hadden ruim 5 bordpunten meer dan de nummer 5. We plaatsten dus ons met gemak voor de finaleronde. Bovendien eindigden we ook als eerste in de finaleronde.
Daar we in de voorronde slechts een half bordpunt voor stonden op de nummer 2 Raadsheer wisten we de finale vierkamp met overmacht te winnen. Met 2,5 bordpunt meer dan de nummer 2 zijn we dan ook meer dan de terechte winnaar van de eerste klasse rapid.
Kortom topprestatie.

Laten we volgend jaar wederom een mooi seizoen van maken.