Nieuws

Chaturanga Kerstschaaktoernooi 2018

Op 21 december 2018 hadden we weer ons traditionele Kersttoernooi. Nu de jeugd ook op vrijdagavond speelt is besloten reeds om 19.00 uur te beginnen. Het toernooi viel in twee delen uiteen. Eerst 7 ronden snelschaak met deelname van de jeugd (en een paar ouders, die meekwamen). Daarna nog 5 ronden snelschaak voor de blijvers, onderverdeeld in twee poules, verdeeld naar gelang de resultaten in de eerste zeven rondes. Voor de jeugd waren er prijzen na de eerste 7 ronden. De eerste prijs was voor Alec Rusthoven, de tweede prijs voor Sebastiaan Scholte en de derde prijs voor Giovanni Hamming. Voor Larissa Boonstra was er een troostprijs. Twee jeugdleden smaakten het genoegen hun vader te verslaan.

In de A-poule was Jouke van Veelen, die ook al het hoogst was geëindigd in de voorronde, onverslaanbaar. Op gepaste afstand werd Jasper Boonstra tweede en Waldemar Moes en Jonathan van Nie gedeeld derde. In de B-poule werden Jan Steevens en Nino Boonstra gedeeld eerste. De derde plaats werd gedeeld door maar liefst 5 deelnemers. Al met al een geslaagde avond, met een start van 29 deelnemers, een nieuw record voor ons kersttoernooi.

De uitslagen zijn bereikbaar via het menu “Competitie 18/19” , “Chaturanga Kersttoernooi 2018”.

EsPion 3 – Chaturanga 2

Op donderdag 29 november speelde Chaturanga 2 uit tegen EsPion 3, één van de zwaardere tegenstanders uit onze poule, waarvan de gemiddelde rating van het team 100 punten hoger ligt dan die van Chaturanga 2. Desalniettemin zetten wij onze beste beentje voor, na lang zwoegen werd de één na de andere partij remise… Helaas ook twee verliespunten. De stand werd uiteindelijk 5,5-2,5.

Amsterdam West 2 – Zuid-Oost United

Zaterdag 24 november speelden we onze vierde wedstrijd in de KNSB vierde klasse met ons combiteam van Chaturanga en Isolani genaamd Zuid-Oost United.

Dit maal speelden we een uitwedstrijd bij Amsterdam West 2 in het bekende Bilderdijkpark. Locatie die meestal stukken voller zit bij SGA competitiewedstrijden dus was het wel even wennen om in de zaal met 1 team te spelen. Mede ook doordat hun eerste team uit speelde.

Om 13 uur konden we beginnen. Almar Sternau van Isolani op bord 3 was iets verlaat en Maarten Mellegers(ook van Isolani) zijn tegenstander was er nog niet. Zijn oorspronkelijke tegenstander zou uiteindelijk ook niet komen en last minute hadden ze toch nog een vervanger weten op te trommelen die qua rating niet per se veel slechter was (1800 hoog).

Jonathan was de eerste die klaar was op bord 4. Al redelijk snel zag ik een stelling op het bord waarbij beide spelers steeds konden doorslaan. Had niet de behoefte om door te rekenen wie er nou echt beter stond maar een tijdje later zag ik dat Jonathan een gezonde pion voorstond.

Doordat ook later de randpion werd opgepeuzeld was het voor Jonathan een koud kunstje om het eerste punt binnen te harken 0-1.

Rene speelde als invaller op bord 8 een verdienstelijke en degelijke pot. Weliswaar zat hij op het achtste bord maar zijn tegenstander had een rating van ruim in de 1900. Ondanks zijn solide spel wist zijn tegenstander toch het punt voor AW 2 binnen te halen 1-1

Maarten op bord 5 was aan zijn partij begonnen tegen zijn tegenstander die bijna een uur minder had. In het damegambiet kwam hij halverwege iets minder te staan waardoor hij een pion verloor. Zijn tegenstander kwam weliswaar in tijdnood maar wist binnen de tijdmarge toch alles af te ruilen om in een gewonnen pionnen eindspel terecht te komen 2-1

Cees (van Isolani), op bord 2, leek goed uit de opening te komen maar naarmate de partij vorderde ebde dat weg. Optisch leek hij goed te staan maar echt kansen om door de drukken waren er niet. Zijn tegenstander wist vervolgens wel met voornamelijk het paard de vijandelijke stellingen binnen te dringen en schade aan te richten. De verdediging was vervolgens niet meer houdbaar 3-1.

Almar speelde een prima pot. Was in de opening bezig om de koningsvleugel aan te vallen. Zijn tegenstander hield krampachtig stand, waarna Almar het vervolgens op de damevleugel probeerde en daar 2 pionnen veroverden. Dit voordeel wist hij te benutten en het stond 3-2. Op bord 7 was Pjotr bezig. Voortkomend uit een rustig begin wist hij beetje bij beetje zijn voordeel beetje bij beetje ook uit te breiden. Hij won daarmee een pion maar er waren wel ongelijke lopers op het bord. Omdat hij later in de partij ook een aanval moest verdedigen en daarom niet het pionnetje voorsprong kon verzilveren moest hij genoegen met remise 3,5-2,5 Ik speelde op bord 5. Naar mate de partij vorderde kwam ik goed te staan en had mijn tegenstander weinig te ruimte. Echter in het einde van het middenspel zag ik het toch enigzins uit mijn handen glippen daar de torens van mijn tegenstanders ruimte kregen. Mijn tegenstander kwam ook een pion voor te staan welke ik gelukkig even later wist te heroveren. Mijn koning stond halverwege het bord. Mijn koning stond dus vrij open en bloot en moest dit dus heel secuur spelen maar daarentegen was mijn open maar actieve koning ook een wapen. Zijn koning kon niet uit de achterste regionen ontsnappen. Ik had vervolgens een vrijpion aan de koningsvleugel. Dit kon hij met moeite tegenhouden maar ik kon vervolgens met mijn koning de damevleugel kant binnen wandelen en daar de pionnen op te peuzelen wat resulteerde in een winstpartij 3,5-3,5

Blijft over Waldemar op bord 1. Kwam lekker uit de opening en had een redelijk overwicht. Op het einde van het middenspel kreeg zijn tegenstander ook kansen. De eindstelling was erg onduidelijk. Zijn tegenstander had vrijpionnen op de damevleugel en Waldemar stond optisch beter op de koningsvleugel. Moelijk te zeggen wie nou echt beter stond. Beiden durven het risico niet te nemen en besloten genoegen te nemen met remise wat een 4-4 eindstand opleverde.

Er had misschien iets meer ingezeten maar ik denk een terechte eindstand. Met 5 mp uit 4 wedstrijden doen we het heel behoorlijk en we hebben nu al 5mp meer dan de nummers 9 en 10, de degradatieplaatsen. Ons handhaven moet dus wel lukken.

Chaturanga 1 – Caissa 8

We speelden op 16 november tegen Caissa 8. Waldemar had op bord 1 al vooruit gespeeld. Hij kwam een stuk voor in de opening maar verloor helaas toch. We begonnen dus met een 0-1 achterstand.

Gelukkig was de basisopstelling weer compleet dat proberen we dit seizoen zo lang mogelijk vol te houden. Op bord 2 kwam Jonathan redelijk uit de opening. Hij had alleen wel snel een pion op g4 dat voor en nadelen kon hebben. Op bord 3 was er geen tegenstander voor Jasper. Om 21.00 helaas nog steeds niet dus werd het 1-1. Jasper vond het wel prima, zo kon hij rustig Nederland-Frankrijk kijken. Op bord 4 speelde Tobias, hij kwam in een ingewikkelde stelling met veel penningen en een vooruitgeschoven pion van zijn tegenstander. Hij leek moeilijk te staan maar het kon alle kanten op. Op bord 5 won Auke een pion in de opening maar zijn dame leek een beetje in gevaar. Toen zijn dame weer veilig stond leek Auke iets beter te staan. Op bord 6 stond Pjotr nog gelijk, maar nadat zijn twee lopers waren geruild tegen 2 paarden stond hij iets minder, omdat de verwachting dat de stelling gesloten bleef tegenviel. Op bord 7 had Jan het moeilijk. Vrij snel stond zijn koning onveilig en werd hij helaas mat gezet 1-2. Vorige ronde had hij netjes gewonnen dus kan een keer gebeuren. Op bord 8 leek Matthieu lang wel redelijk goed te staan. Zijn tegenstander won op een gegeven moment wel een kwaliteit, maar hiervoor leek redelijk wat compensatie te zijn.

Pjotr verloor een pion maar leek compensatie te hebben voor zijn nu toch sterkere paard. Helaas sloeg hij de pion terug met zijn koning. Hierdoor liep hij in een dubbele aanval waardoor hij een volle toren verloor en daarna kon opgeven. 1-3. Jonathan offerde een kwaliteit voor een sterk loperpaar, leek goed te staan, maar er waren wel veel eeuwig schaakjes waar hij voor moest oppassen. Tobias wikkelde af en won daarna een pion. Hij kwam langzaam steeds beter te staan. Bovendien had zijn tegenstander grote tijdnood. Auke had een gecompliceerde stelling met beide koningen die vrij open stonden. Na een aftrekaanval die zijn tegenstander, mede vanwege tijdnood, miste, ging Auke mat zetten en gaf zijn tegenstander op. 2-3. Matthieu had uiteindelijk veel compensatie voor de kwaliteit. Ik zat zelf te analyseren maar toen hij blij de speelzaal uitstapte wist ik dat het 3-3 stond. De spanning steeg. Tobias leek goed te staan maar moest het nog wel even afmaken. Jonathan had een matdreiging die nog net te verdedigen was door de zwarte dame. Toen Jonathans pionnen oprukte, nadat hij zijn koning veilig had gezet, was er echter geen houden meer aan. 4-3. Tobias kon daarna vrijuit spelen hij kon eigenlijk niet meer verliezen en nadat hij een dubbele vrijpion had kon hij het rustig uitspelen. 5-3.

Het leek er lange tijd niet op maar bij de meeste stellingen viel het dubbeltje gelukkig de goede kant op. Als we elke wedstrijd met ons basisteam kunnen spelen. Zouden we het iedereen in deze poule moeilijk kunnen maken. Het is niet zoals voorgaande jaren dat er een duidelijke rating favoriet is in onze poule dus we gaan kijken hoe ver we kunnen komen. Volgende ronde uit tegen EsPion dan gaan we er weer tegenaan !