Nieuws

Schaakmat in Zuidoost

In het kader van 50 jaar SGA en 40 jaar Schaakvereniging Chaturanga organiseerden wij op zondag 19 mei 2019 twee schaaksimultaans met IM Hans Böhm en GM Paul van der Sterren. Voor deelnemers en uitslagen zie: www.schaakmatinzuidoost.nl

Commentaar van Iwan: “Ik stond overigens duidelijk beter….. ”

Chaturanga 1 – Amstel 3 (uitslag 5½ – 2½)

Op 3 mei ontvingen wij als laatste wedstrijd van het seizoen het team van schaakvereniging de Amstel 3. Wij konden dit seizoen afsluiten met een keurige 2e plaats en de Amstel vocht voor zijn laatste kansen tegen degradatie. Aangezien op 3 mei ook de SGA Quiz van Zukertort was, vroeg de Amstel om 3 borden vooruit te spelen een week eerder op Koningnachtavond. Wij die dit ook eerder dit seizoen een keer hadden gevraagd elders stonden dit uiteraard toe.

Waldemar stond naar eigen zeggen niet al te sterk en moest tevreden zijn met remise. Tobias kwam er niet doorheen en moest zijn eerste remise weggeven na een verder foutloos seizoen. Auke had een interessante partij die twee kanten op kon gaan maar hij kon het uiteindelijk net niet bolwerken. Hierdoor begonnen we, een week later, op 3 mei met een 1-2 achterstand.

Op de avond zelf had Jasper meteen een pion cadeau gegeven voor een actievere stelling hij kwam langzaam maar zeker steeds beter te staan. Jonathan speelde naar volgens hem theorie maar wist het op een gegeven moment niet meer en kwam onder grote druk te staan van zijn tegenstander. Pjotr miste een combinatie die winnend was en probeerde gecontroleerd op de winst te spelen met actief spel. Iwan deed wat opvallende loper moves en leek langzaam iets minder te staan. Rene was als eerste klaar zijn tegenstander wilde het heel scherp spelen maar gaf snel een stuk weg en daarna was het snel klaar. Rene heeft dit seizoen met 2 invalbeurten en 2x winst een mooie bijdrage geleverd aan het 1e team.

Daarna duurde alle partijen lang. Jasper bleef actief, won zijn pion terug en ruilde langzaam alle stukken af. Jonathan kon mat voorkomen maar gaf daar wel een dame voor tegen 2 torens en leek langzaam steeds beter te staan toen zijn koning in veiligheid kwam. Pjotr kreeg een remise aanbod. Was niet zeker van de overwinningen van Iwan en Jonathan en speelde nog even door. Na een wat onhandige koningzet van Pjotr met tegenstander in tijdnood was het uiteindelijk remise. Jasper won ondertussen een pion en kon het toreneindspel rustig uitspelen. Jonathan offerde een kwaliteit voor 2 vrijpionnen en stond gewonnen als hij eeuwig schaak kon voorkomen. Iwan leek minder te staan maar kreeg wel actieve torens op de G lijn met een sterke f pion. Iwan kwam met een mooie combinatie en won daar een toren mee en won. Vlak daarvoor had Jonathan zijn koning in veiligheid gebracht, kon een dame halen, en zijn tegenstander gaf op. Op de avond zelf scoorden wij 4,5 – 0,5. Dit leverde een mooie einduitslag van 5,5 – 2,5.

Uiteindelijk hebben wij het seizoen afgesloten met de grootste overwinning tot nu toe behaald. En een mooie tweede plaats, het beste seizoen van ons 1e team ooit.

Er had meer in gezeten: het verlies van enkele wedstijden was onnodig. Als we compleet zijn is het moeilijk van ons te winnen. We kunnen ook zien dat de ratings van de meeste van onze 1e team spelers flink omhoog is gegaan. Al met al een geslaagd seizoen. Volgend seizoen komen er sterke teams bij vanuit de Hoofdklasse van de SGA dat zal dan zeker een uitdaging worden maar die gaan we graag aan.

Eline winnares van Chaturanga Grand Prix 2019

Op een winderige zondagmiddag in Zuidoost werd de Grand Prix van Chaturanga gespeeld. Met uiteindelijk 29 deelnemers was het een mooie schaakmiddag op ABBS het Gein. Er werd gespeeld in 2 poules van 8 en 1 poule van 13. In de onderste grote groep van 13 waren er maar liefst 6 prijzen te verdelen. Alex Ho won de groep overtuigend met 6 uit 7. Hij werd op de voet gevolgd door Levi Ozinga, die met 5.5 uit 7 ook een knap toernooi had gespeeld. Sebastiaan Scholten werd 3e met 5 uit 7. Verder vielen ook Savo Kascelan, Giovanni Hamming en Lucas Scholten in de prijzen. Zij speelden dan ook een thuiswedstrijd dus misschien hielp dat.

Willem van der Weij wist met een oppermachtige 100% score groep 2 voor zich op te eisen. Akshaj Katpatal werd 2e met 6 uit 7. Timofey Reijnen ging er met het brons vandoor met 4.5 punten
In groep 1 was er bij voorbaat een grote favoriet en zij maakte haar reputatie feilloos waar, Eline Roebers won met 7 uit 7. Tweede werd Daniel Knol met 5.5 punten. Met 5 punten werd Olivier Zanoli derde.

Geschreven door Jonathan van Nie.

Boven-IJ Nieuwendam 2 – Chaturanga 1 (uitslag 5 – 3)

Afgelopen woensdag trok Chaturanga 1 naar Amsterdam-Noord voor de clash met Boven IJ. Het beloofde een spannend potje te worden waar de winnaar zo maar eens een hele grote stap naar het kampioenschap kon doen. Immers, de stand in onze spannende poule 1a zat nog heel dicht bij elkaar en de krappe uitslagen gaven ook aan dat er nog een heleboel teams mee konden doen voor promotie.

Vooraf hadden wij al versterking opgeroepen in de vorm van de terug van weg geweesde Iwan. Het ging ten koste van de vaste basisplaats voor Jan maar dat bleek geen probleem.

Vol goede moed begonnen wij dus aan deze wedstrijd, maar bij binnenkomst bleken wij iets te vroeg en werden de borden nog naar binnen gereden. Toen de borden eenmaal waren opgezet ontbraken alleen de notatieformulieren. Gelukkig werden er  a4tjes uitgedeeld.

Auke en Iwan waren op bord 6 het eerste klaar. Eerst sprak Auke remise af in een stelling waarin hij naar eigen zeggen een pion voorstond maar niet meer zag hoe hij zijn stukken kon activeren. Iwan moest duidelijk weer even inkomen maar wist na een hectisch begin toch tot een remise te komen. Tobias wist niet lang daarna een stuk te winnen en zijn tegenstander gaf meteen op. 1-2

Het zag er nu goed uit. Jonathan stond ondertussen 2 pionnen voor in een comfortabele stelling en Jasper leek iets actiever te staan. Waldemar had een behoorlijk gelijkwaardige stelling en Pjotr stond ook redelijk goed. Helaas verloor Matthieu nadat hij redelijk uit de opening was gekomen. Pjotr dacht een pion te kunnen winnen maar gaf daarmee zijn paard weg. 3-2

Jonathan dacht nog even een pion te blunderen, maar mazzelde dat de daaropvolgende zetten een paard ingesloten bleek te kunnen worden. Niet veel later hield zijn tegenstander het voor gezien. Waldemar leek op minimaal remise af te stevenen en Jasper begon zijn vrijpionnen rustig naar voren te schuiven. Met een tussenstand van 3-3 leek er nog van alles mogelijk. Helaas gaf Waldemar pardoes een volle toren weg. Nu kwam het op Jasper aan nog een gelijk spel in de wacht te slepen. Helaas mislukte dit in tijdnood met een extreem taai verdedigende opponent. Zijn tegenstander had een prima schijnoffer van een kwaliteit om die daarna met rente terug te winnen en alle vrijpionnen op te peuzelen. 5-3

We hadden zeker kansen maar in deze wedstrijd ging er teveel mis. Jammer, we haken definitief af voor de titel en moeten ons nu weer zorgen gaan maken om lijfsbehoud. Volgende ronde tegen de nummer laatst moeten we er weer staan.

Pjotr en Jonathan