Nieuws

Eline winnares van Chaturanga Grand Prix 2019

Op een winderige zondagmiddag in Zuidoost werd de Grand Prix van Chaturanga gespeeld. Met uiteindelijk 29 deelnemers was het een mooie schaakmiddag op ABBS het Gein. Er werd gespeeld in 2 poules van 8 en 1 poule van 13. In de onderste grote groep van 13 waren er maar liefst 6 prijzen te verdelen. Alex Ho won de groep overtuigend met 6 uit 7. Hij werd op de voet gevolgd door Levi Ozinga, die met 5.5 uit 7 ook een knap toernooi had gespeeld. Sebastiaan Scholten werd 3e met 5 uit 7. Verder vielen ook Savo Kascelan, Giovanni Hamming en Lucas Scholten in de prijzen. Zij speelden dan ook een thuiswedstrijd dus misschien hielp dat.

Willem van der Weij wist met een oppermachtige 100% score groep 2 voor zich op te eisen. Akshaj Katpatal werd 2e met 6 uit 7. Timofey Reijnen ging er met het brons vandoor met 4.5 punten
In groep 1 was er bij voorbaat een grote favoriet en zij maakte haar reputatie feilloos waar, Eline Roebers won met 7 uit 7. Tweede werd Daniel Knol met 5.5 punten. Met 5 punten werd Olivier Zanoli derde.

Geschreven door Jonathan van Nie.

Boven-IJ Nieuwendam 2 – Chaturanga 1 (uitslag 5 – 3)

Afgelopen woensdag trok Chaturanga 1 naar Amsterdam-Noord voor de clash met Boven IJ. Het beloofde een spannend potje te worden waar de winnaar zo maar eens een hele grote stap naar het kampioenschap kon doen. Immers, de stand in onze spannende poule 1a zat nog heel dicht bij elkaar en de krappe uitslagen gaven ook aan dat er nog een heleboel teams mee konden doen voor promotie.

Vooraf hadden wij al versterking opgeroepen in de vorm van de terug van weg geweesde Iwan. Het ging ten koste van de vaste basisplaats voor Jan maar dat bleek geen probleem.

Vol goede moed begonnen wij dus aan deze wedstrijd, maar bij binnenkomst bleken wij iets te vroeg en werden de borden nog naar binnen gereden. Toen de borden eenmaal waren opgezet ontbraken alleen de notatieformulieren. Gelukkig werden er  a4tjes uitgedeeld.

Auke en Iwan waren op bord 6 het eerste klaar. Eerst sprak Auke remise af in een stelling waarin hij naar eigen zeggen een pion voorstond maar niet meer zag hoe hij zijn stukken kon activeren. Iwan moest duidelijk weer even inkomen maar wist na een hectisch begin toch tot een remise te komen. Tobias wist niet lang daarna een stuk te winnen en zijn tegenstander gaf meteen op. 1-2

Het zag er nu goed uit. Jonathan stond ondertussen 2 pionnen voor in een comfortabele stelling en Jasper leek iets actiever te staan. Waldemar had een behoorlijk gelijkwaardige stelling en Pjotr stond ook redelijk goed. Helaas verloor Matthieu nadat hij redelijk uit de opening was gekomen. Pjotr dacht een pion te kunnen winnen maar gaf daarmee zijn paard weg. 3-2

Jonathan dacht nog even een pion te blunderen, maar mazzelde dat de daaropvolgende zetten een paard ingesloten bleek te kunnen worden. Niet veel later hield zijn tegenstander het voor gezien. Waldemar leek op minimaal remise af te stevenen en Jasper begon zijn vrijpionnen rustig naar voren te schuiven. Met een tussenstand van 3-3 leek er nog van alles mogelijk. Helaas gaf Waldemar pardoes een volle toren weg. Nu kwam het op Jasper aan nog een gelijk spel in de wacht te slepen. Helaas mislukte dit in tijdnood met een extreem taai verdedigende opponent. Zijn tegenstander had een prima schijnoffer van een kwaliteit om die daarna met rente terug te winnen en alle vrijpionnen op te peuzelen. 5-3

We hadden zeker kansen maar in deze wedstrijd ging er teveel mis. Jammer, we haken definitief af voor de titel en moeten ons nu weer zorgen gaan maken om lijfsbehoud. Volgende ronde tegen de nummer laatst moeten we er weer staan.

Pjotr en Jonathan

In memoriam: Wim Kraaijkamp (1922-2019)

Overlijden Wim Kraaijkamp op 14 februari 2019, 96 jaar oud.

Wim is sinds 4-2-2012 lid van onze vereniging, en was voor die tijd lid van Isolani waar hij van 10-10-1981 tot 22-3-2012 heeft geschaakt en ook enige tijd voorzitter was. Daarvoor schaakte hij bij DOS/SVB en was ook daar jarenlang voorzitter van deze vereniging.

Een verdere bloemlezing,
Wim zijn schaakcarrière is begonnen op school als 9 jarige. Zijn eerste schaakresultaat was omstreeks 16 jarige leeftijd een medaille voor schoolschaak op de ULO (in 1939). Vermeldenswaard is nog dat Wim simultaan heeft gespeeld in 1963 tegen Max Euwe en in 1977 tegen Genna Sosonko. Zijn laatste schaakresultaat was een 3de prijs in de najaarscompetitie van het seizoen 2017-2018 van schaakclub Chaturanga. Kortom, zijn leven stond voor groot gedeelte in teken van schaken.

Zijn tijd bij schaakclub Chaturanga.
Zoals gezegd kwam Wim in 2012 bij schaakclub Chaturanga schaken. Hij woonde toen in verzorgingshuis Eben Haezer op loopafstand van BuurtHuis Gein. Daar werd Wim dan door een van onze leden, hij lopend achter de rollator, opgehaald en weer terug gebracht. Later moest Eben Haezer verbouwd worden. Daardoor verhuisde hij naar verzorgingshuis Nellestein. Lopen was te ver. Dus vaak haalde ik hem daar dan op, of een schaakcollega, met de auto. Als ik dan Johann Strauss in de auto aan had staan, mispelde Wim mee, daarbij met kleine handbewegingen de maat slaand. Aangetekend kan worden dat de laatste keer dat ik hem daar ophaalde het instappen al wat lastiger ging. In 2018 was de verbouwing klaar en Wim ging weer terug naar Eben Haezer. Sinds die tijd heeft Gery, zijn dochter, hem bij ons gebracht en weer opgehaald.

Wim, toen 90 jaar en met een ELO rating van 1785, toont op 12-10-2012 zijn Gouden Speld ter ere van “50 jaar lid van de KNSB” die net door Minze bij de Weg is opgespeld.
Wim heeft lange tijd in ons 1ste team gespeeld en menig match is door zijn toedoen in ons voordeel beslist. Op een rondvraag op onze jaarvergadering stelde hij voor om digitale klokken aan te schaffen. We moesten wel met de tijd mee, volgens Wim. In BuurtHuis Gein, tijdens het schaken, dronk Wim, vooral in begin, een glaasje wijn en jammer genoeg schoot dat de laatste tijd er een beetje bij in. Of dat nou door dat niet meer wijn drinken kwam, maar hij ging langzaam achteruit. Wat echter bijzonder was, hij bleef een geduchte schaaktegenstander! Al de tijd dat Wim bij ons schaakte werd de burostoel op wieltjes vanuit de loge naar onze schaakruimte gebracht. En altijd op dezelfde plek voor Wim neergezet. Van daaruit beheerste hij het schaaktoneel. Zijn burostoel die wij altijd klaar zetten blijft nu leeg. Wim, je bent een gemis voor ons, maar daarboven ben je nieuw en zijn ze heel blij met een aanstormend talent.

Namens het bestuur van de Schaakclub Chaturanga,
Bert Meester

Er is gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren op woensdag 20 februari van 19.00 tot 19.45 uur in Uitvaartcentrum Zuid, Fred. Roeskestraat 91 te Amsterdam.

De Crematieplechtigheid zal plaatsvinden op donderdag 21 februari om 11.30 uur in de Bredero-aula van Crematorium Westgaarde, Ookmeerweg 275 te Amsterdam.