Nieuws

Zomerschaak

Het Chaturanga Zomerschaak is open, voor iedereen die een partijtje wil schaken. Deelname aan het zomerschaak is gratis en niet verplicht. We spelen op vrijdagavonden, 19.00 uur. Het speeltempo is 1 uur en 30 minuten per persoon per partij. Kom wanneer u zin heeft. Onze wedstrijdleider maakt een indeling van de aanwezige spelers….

Dit jaar is het buurthuis Gein de hele zomer gesloten vanaf maandag 15 juli t/m 25 augustus. Het Chaturanga Zomerschaak zal om die reden uitwijken naar de ABBS Het Gein school. Op 19, 26 juli en 2, 9, 16 en 23 augustus spelen we op de ABBS Het Gein School, in de Cornelis Aarnoutsstraat 80, Amsterdam ZO.

Een prettige zomer ….

Chaturanga Rapid 18/19

Op vrijdag 5 juli werd de 4e en laaste ronde gespeeld van de Chaturanga Rapid 18/19. Zoals te verwachten scoorden trouwe bezoekers goed. Eerste plaats: Jelle Wierstra, tweede plaats: Jan Steevens en derde plaats: Henny Heima. Dit jaar hebben wij voor het eerst geexperimenteerd met verschillende Rapid vormen. Op de ALV zal worden besloten hoe wij volgend jaar verder gaan…

SGA Rapid 2019 – Chaturanga kampioen 1e klasse

De SGA Rapid is een meerdaags schaaktoernooi. De voorronden werden gespeeld van woensdag 29 mei tot en met 14 juni op verschillende locaties. Per avond zijn er 3 speelrondes. De finale was op donderdag 20 juni bij schaakclub Amsterdam West.

De eerste avond van de vooronden was voor het team van Chaturanga bij schaakclub de Volewijckers op woensdag 29 mei. We hadden de eerste ronde vrij dus hadden alle tijd daar aan te komen. Tweede ronde speelde we tegen VAS 4 een van de zwakkere van de poule. Alleen Waldemar moest helaas een remise weggeven. De derde ronde tegen een van de op papier concurrenten Zukertort. Ze hadden een verrassende opstelling met de hoogst gerate op bord 4. Jonathan won snel en ook Waldemar en Jasper wonnen zonder veel problemen. Pjotr offerde een paar pionnen voor heel actief torenspel. Waarschijnlijk kon zijn tegenstander het wel verdedigen maar in al het tactisch geweld kwam Pjotr als winnaar naar boven. Eerste dag dus 7,5 uit 8. We mochten nog niet van finale spreken maar het zou toch goed moeten komen.

De tweede avond was een week later, op vrijdag 7 juni, bij ons thuis. Er waren maar liefst 6 teams en daardoor een drukke boel. We hadden deze keer onze basisopstelling omdat Tobias mee kon doen. Elke ronde hadden we kansen maar om de beurt lieten de heren wat steekjes vallen. We hadden ook de sterkere tegenstanders deze ronde met VAS 3, Amsterdam West 3 en de Raadsheer. Uiteindelijk alles 2-2 gespeeld. Dat leek genoeg om de finale te halen.

De laatste voorronde was op donderdag 13 juni bij Isolani. De eerste ronde speelde we tegen het sterke WSC. Ze hebben 3 Weespenaren die eigenlijk bij Zukertort spelen in de gelederen. Pjotr won van de op papier zwakkere speler op bord 4. Jasper won en was weer in uitstekende rapid vorm. Waldemar speelde remise en Jonathan verloor helaas.

De ronde daarna tegen de Volewijckers die vooral een sterke bord 1 en 2 hadden. Jasper won vrij snel en Pjotr stond minder maar kon remise houden. Waldemar ook remise en Jonathan die een zware avond had verloor van de topscoorder van de voorrondes.

De laatste ronde waren we eigenlijk al bijna zeker van de finale. Isolani was die avond vrij sterk maar toch waren wij iets te sterk. Jonathan speelde remise, de rest won.

Op donderdag 20 juni was de finale bij Amsterdam West. Jasper was in Griekenland dus we moesten onze topscoorder missen. Gelukkig was Iwan een heel goede vervanger.

Eerste ronde speelde we tegen WSC. Jonathan kwam vrij aardig te staan. Waldemar had steeds meer ruimte. Pjotr schoof alles dicht en Iwan won vrij snel. Uiteindelijk overspeelde Jonathan zijn hand en verloor. Pjotr zag dat Waldemar een stuk voor stond en bood remise aan, in een gelijke stelling werd deze geaccepteerd. Waldemar hield het hoofd koel en won.

Concurrent de Raadsheer had met 3-1 van Amsterdam West gewonnen. De 2e ronde was misschien beslissend tegen de Raadsheer. Iwan was net warm gedraaid en won vrij snel een dame en won. Jonathan leek langzaam iets beter te staan en bood remise aan. Pjotr werd langzaam weggedrukt en ging uiteindelijk ten onder door een koningsaanval. Waldemar had een actieve dame en paard en zette daarmee uiteindelijk mat. Gewonnen van de Raadsheer weer met 2,5-1,5. Laatste ronde hadden we dus alles in eigen hand.

Tegen Amsterdam West 3. Iwan won wat materiaal en won weer een mooie 3 uit 3. Pjotr had een verre H pion en leek beter te staan. Net toen zijn tegenstander er uit leek te komen had hij veel mat dreigingen waardoor zijn tegenstander opgaf. Waldemar had 2 stukken tegen een toren en speelde het rustig uit. Jonathan won in een sterke partij. 4-0! Een mooie overwinning.

We hebben het als ratingfavoriet het helemaal waargemaakt. In 3 jaar tijd hebben we 2x de 1e klasse gewonnen en 1x 2e. Volgend jaar wellicht als er niet al te veel sterke teams zijn een keer hoofdklasse proberen.

Onderstaande foto’s van de voorronden bij schaakclub Isolani. Meer informatie en uitslagen, zie: http://www.sgaschaken.nl/competitie/rapidcompetitie

-Stand
-Uitslagen
-Stand voorronden
-Uitslagen voorronden
-Teams en locaties voorronden

Schaakmat in Zuidoost

In het kader van 50 jaar SGA en 40 jaar Schaakvereniging Chaturanga organiseerden wij op zondag 19 mei 2019 twee schaaksimultaans met IM Hans Böhm en GM Paul van der Sterren. Voor deelnemers en uitslagen zie: www.schaakmatinzuidoost.nl

Commentaar van Iwan: “Ik stond overigens duidelijk beter….. ”

Chaturanga 1 – Amstel 3 (uitslag 5½ – 2½)

Op 3 mei ontvingen wij als laatste wedstrijd van het seizoen het team van schaakvereniging de Amstel 3. Wij konden dit seizoen afsluiten met een keurige 2e plaats en de Amstel vocht voor zijn laatste kansen tegen degradatie. Aangezien op 3 mei ook de SGA Quiz van Zukertort was, vroeg de Amstel om 3 borden vooruit te spelen een week eerder op Koningnachtavond. Wij die dit ook eerder dit seizoen een keer hadden gevraagd elders stonden dit uiteraard toe.

Waldemar stond naar eigen zeggen niet al te sterk en moest tevreden zijn met remise. Tobias kwam er niet doorheen en moest zijn eerste remise weggeven na een verder foutloos seizoen. Auke had een interessante partij die twee kanten op kon gaan maar hij kon het uiteindelijk net niet bolwerken. Hierdoor begonnen we, een week later, op 3 mei met een 1-2 achterstand.

Op de avond zelf had Jasper meteen een pion cadeau gegeven voor een actievere stelling hij kwam langzaam maar zeker steeds beter te staan. Jonathan speelde naar volgens hem theorie maar wist het op een gegeven moment niet meer en kwam onder grote druk te staan van zijn tegenstander. Pjotr miste een combinatie die winnend was en probeerde gecontroleerd op de winst te spelen met actief spel. Iwan deed wat opvallende loper moves en leek langzaam iets minder te staan. Rene was als eerste klaar zijn tegenstander wilde het heel scherp spelen maar gaf snel een stuk weg en daarna was het snel klaar. Rene heeft dit seizoen met 2 invalbeurten en 2x winst een mooie bijdrage geleverd aan het 1e team.

Daarna duurde alle partijen lang. Jasper bleef actief, won zijn pion terug en ruilde langzaam alle stukken af. Jonathan kon mat voorkomen maar gaf daar wel een dame voor tegen 2 torens en leek langzaam steeds beter te staan toen zijn koning in veiligheid kwam. Pjotr kreeg een remise aanbod. Was niet zeker van de overwinningen van Iwan en Jonathan en speelde nog even door. Na een wat onhandige koningzet van Pjotr met tegenstander in tijdnood was het uiteindelijk remise. Jasper won ondertussen een pion en kon het toreneindspel rustig uitspelen. Jonathan offerde een kwaliteit voor 2 vrijpionnen en stond gewonnen als hij eeuwig schaak kon voorkomen. Iwan leek minder te staan maar kreeg wel actieve torens op de G lijn met een sterke f pion. Iwan kwam met een mooie combinatie en won daar een toren mee en won. Vlak daarvoor had Jonathan zijn koning in veiligheid gebracht, kon een dame halen, en zijn tegenstander gaf op. Op de avond zelf scoorden wij 4,5 – 0,5. Dit leverde een mooie einduitslag van 5,5 – 2,5.

Uiteindelijk hebben wij het seizoen afgesloten met de grootste overwinning tot nu toe behaald. En een mooie tweede plaats, het beste seizoen van ons 1e team ooit.

Er had meer in gezeten: het verlies van enkele wedstijden was onnodig. Als we compleet zijn is het moeilijk van ons te winnen. We kunnen ook zien dat de ratings van de meeste van onze 1e team spelers flink omhoog is gegaan. Al met al een geslaagd seizoen. Volgend seizoen komen er sterke teams bij vanuit de Hoofdklasse van de SGA dat zal dan zeker een uitdaging worden maar die gaan we graag aan.