Nieuws

Zomerschaak 2019

Het Chaturanga Zomerschaak is open voor iedereen die een partijtje wil schaken. Dit toernooi is overigens geheel vrijblijvend en aanmelden is dan ook niet nodig. We spelen op vrijdagavonden van 19.00 uur tot 22.00 uur. Het speeltempo is 1 uur en 30 minuten per persoon per partij. Kom wanneer u zin heeft. Onze wedstrijdleider maakt een indeling van de aanwezige spelers….

Dit jaar is het buurthuis Gein de hele zomer gesloten vanaf maandag 15 juli t/m 25 augustus. Het Chaturanga Zomerschaak zal om die reden uitwijken naar de ABBS Het Gein school. Op 19, 26 juli en 2, 9, 16 en 23 augustus spelen we op de ABBS Het Gein School, in de Cornelis Aarnoutsstraat 80, Amsterdam ZO.

Kijk hier in de rechterkolom voor uitslagen en standen.

Een prettige zomer, en tot ziens bij het Chaturanga Zomerschaak ….

Chaturanga Rapid 18/19

Op vrijdag 5 juli werd de 4e en laaste ronde gespeeld van de Chaturanga Rapid 18/19. Zoals te verwachten scoorden trouwe bezoekers goed. Eerste plaats: Jelle Wierstra, tweede plaats: Jan Steevens en derde plaats: Henny Heima. Dit jaar hebben wij voor het eerst geexperimenteerd met verschillende Rapid vormen. Op de ALV zal worden besloten hoe wij volgend jaar verder gaan…

SGA Rapid 2019 – Chaturanga kampioen 1e klasse

De SGA Rapid is een meerdaags schaaktoernooi. De voorronden werden gespeeld van woensdag 29 mei tot en met 14 juni op verschillende locaties. Per avond zijn er 3 speelrondes. De finale was op donderdag 20 juni bij schaakclub Amsterdam West.

De eerste avond van de vooronden was voor het team van Chaturanga bij schaakclub de Volewijckers op woensdag 29 mei. We hadden de eerste ronde vrij dus hadden alle tijd daar aan te komen. Tweede ronde speelde we tegen VAS 4 een van de zwakkere van de poule. Alleen Waldemar moest helaas een remise weggeven. De derde ronde tegen een van de op papier concurrenten Zukertort. Ze hadden een verrassende opstelling met de hoogst gerate op bord 4. Jonathan won snel en ook Waldemar en Jasper wonnen zonder veel problemen. Pjotr offerde een paar pionnen voor heel actief torenspel. Waarschijnlijk kon zijn tegenstander het wel verdedigen maar in al het tactisch geweld kwam Pjotr als winnaar naar boven. Eerste dag dus 7,5 uit 8. We mochten nog niet van finale spreken maar het zou toch goed moeten komen.

De tweede avond was een week later, op vrijdag 7 juni, bij ons thuis. Er waren maar liefst 6 teams en daardoor een drukke boel. We hadden deze keer onze basisopstelling omdat Tobias mee kon doen. Elke ronde hadden we kansen maar om de beurt lieten de heren wat steekjes vallen. We hadden ook de sterkere tegenstanders deze ronde met VAS 3, Amsterdam West 3 en de Raadsheer. Uiteindelijk alles 2-2 gespeeld. Dat leek genoeg om de finale te halen.

De laatste voorronde was op donderdag 13 juni bij Isolani. De eerste ronde speelde we tegen het sterke WSC. Ze hebben 3 Weespenaren die eigenlijk bij Zukertort spelen in de gelederen. Pjotr won van de op papier zwakkere speler op bord 4. Jasper won en was weer in uitstekende rapid vorm. Waldemar speelde remise en Jonathan verloor helaas.

De ronde daarna tegen de Volewijckers die vooral een sterke bord 1 en 2 hadden. Jasper won vrij snel en Pjotr stond minder maar kon remise houden. Waldemar ook remise en Jonathan die een zware avond had verloor van de topscoorder van de voorrondes.

De laatste ronde waren we eigenlijk al bijna zeker van de finale. Isolani was die avond vrij sterk maar toch waren wij iets te sterk. Jonathan speelde remise, de rest won.

Op donderdag 20 juni was de finale bij Amsterdam West. Jasper was in Griekenland dus we moesten onze topscoorder missen. Gelukkig was Iwan een heel goede vervanger.

Eerste ronde speelde we tegen WSC. Jonathan kwam vrij aardig te staan. Waldemar had steeds meer ruimte. Pjotr schoof alles dicht en Iwan won vrij snel. Uiteindelijk overspeelde Jonathan zijn hand en verloor. Pjotr zag dat Waldemar een stuk voor stond en bood remise aan, in een gelijke stelling werd deze geaccepteerd. Waldemar hield het hoofd koel en won.

Concurrent de Raadsheer had met 3-1 van Amsterdam West gewonnen. De 2e ronde was misschien beslissend tegen de Raadsheer. Iwan was net warm gedraaid en won vrij snel een dame en won. Jonathan leek langzaam iets beter te staan en bood remise aan. Pjotr werd langzaam weggedrukt en ging uiteindelijk ten onder door een koningsaanval. Waldemar had een actieve dame en paard en zette daarmee uiteindelijk mat. Gewonnen van de Raadsheer weer met 2,5-1,5. Laatste ronde hadden we dus alles in eigen hand.

Tegen Amsterdam West 3. Iwan won wat materiaal en won weer een mooie 3 uit 3. Pjotr had een verre H pion en leek beter te staan. Net toen zijn tegenstander er uit leek te komen had hij veel mat dreigingen waardoor zijn tegenstander opgaf. Waldemar had 2 stukken tegen een toren en speelde het rustig uit. Jonathan won in een sterke partij. 4-0! Een mooie overwinning.

We hebben het als ratingfavoriet het helemaal waargemaakt. In 3 jaar tijd hebben we 2x de 1e klasse gewonnen en 1x 2e. Volgend jaar wellicht als er niet al te veel sterke teams zijn een keer hoofdklasse proberen.

Onderstaande foto’s van de voorronden bij schaakclub Isolani. Meer informatie en uitslagen, zie: http://www.sgaschaken.nl/competitie/rapidcompetitie

Schaakmat in Zuidoost

In het kader van 50 jaar SGA en 40 jaar Schaakvereniging Chaturanga organiseerden wij op zondag 19 mei 2019 twee schaaksimultaans met IM Hans Böhm en GM Paul van der Sterren. Voor deelnemers en uitslagen zie: www.schaakmatinzuidoost.nl

Commentaar van Iwan: “Ik stond overigens duidelijk beter….. ”